2024-06-07 08:19

Tjejvasan-segraren Kati Roivas vill se fler finska långloppsåkare

För ett år sedan fanns det tvivel hos Kati Roivas om hon skulle lyckas nå prispallen i Ski Classics någon gång under sin karriär. I vintras tog hon sig upp på pallen sju gånger; hon blev trea i Vasaloppet och vann dessutom Tjejvasan som första finska kvinna någonsin. I en intervju med Längd.se berättar hon vad det var som egentligen hände. Och vad händer nu? Kan hon bli den första kvinnan från Finland att vinna Vasaloppet?

Kati Roivas tidigare toppnotering i Ski Classics var en fjärdeplats från La Diagonela 2023. Hon inledde säsongen 2023/2024 genom att bli sexa i premiären i Bad Gastein. Men redan veckan därpå nådde hon i La Venosta prispallen för första gången i karriären. Och sedan rullade det på.

Efter Ski Classics säsong XV står Kati Roivas med totalt sju pallplatser och de framgångarna tog henne hela vägen till andraplatsen i Ski Classics-sammandraget.

Men 29-åringen från Liperi i östra Finland tog inte bara sina första pallplatser, hon vann även Tjejvasan och blev därmed den första finska skidåkaren genom tiderna att vinna loppet. Hon stod på prispallen i tre Grand Classics-lopp: Marcialonga, Vasaloppet och Birkebeinerrennet.
– Det var långt över vad jag hade förväntat mig. Jag har gjort många bra lopp, tagit sju pallplatser och varit på pallen i alla de största loppen. Det är stort för mig. Det hade jag aldrig trott i början av säsongen, säger Kati Roivas i artikeln på Längd.se.

Hon lyfter  fram tredjeplatsen i Vasaloppet och segern i Tjejvasan som vinterns två största upplevelser.
– Båda delarna var nästan overkliga. Och även om Tjejvasan är en Ski Classics Challenger så var segern där väldigt stor för mig.

Vad i hela friden hände i vintras? Är det ”ketchupeffekten” vi ser: Att när man väl har klarat det en gång så lossnar det?
– Det är ingen självklarhet att jag ska stå på pallen varje helg. Men det är många bitar som fallit på plats i år, säger Roivas.

– Det handlar om hela laget och en helhet. Jag har fått mer kontinuitet och mer resurser omkring mig. Vi tränar hårt och pushar varandra, men det handlar också om alla runt omkring oss: Vallateamet, sponsorer och tränare.

Kati Roivas har alltid gillat att åka skidor och hon var bara tre år när hon åkte första gången.
Men det var först när hon började studera i USA som hennes tävlingskarriär tog fart. Efter solida resultat i World University Games 2016 blev hon kontaktad av tränaren för University of New Mexico, som bjöd in henne att gå med i laget där. Det gick strålande. Hon slutade tvåa totalt i den amerikanska collegeligan NCAA, och fortsatte i laget i tre år. Hon gick sedan vidare till University of Alaska Fairbanks.

När Roivas återvände till Finland 2019 försökte hon sig på Scandinavian Cup och Finnish Cup. Men det var de långa loppen som verkligen triggade henne. När hon debuterade i Vasaloppet 2020 blev hon 18:e.

Med en fransk partner och bosatt i Chamonix gick Roivas med i ett franskt team. Under våren 2023 stod det klart att Roivas hade värvats av svenska Team Eksjöhus. Där har hon flera av de bästa långloppsåkarna som lagkamrater och den framgångsrika norska tränaren Marthe Kristoffersen som huvudtränare.

Till synes över en natt gick Roivas från en relativt anonym tillvaro med platser konsekvent runt sjätte till 15:e plats till pallplatser helg efter helg.

Varför händer detta just nu?
– Det är nog en kombination av flera faktorer. Vi är fyra starka tjejer i laget, och man måste verkligen kämpa för att hänga med i varje pass. Jag försöker ta till mig det jag kan från de andra. Och så har jag jobbat systematiskt med teknik under hela sommaren och hösten.

Vad är din träningsfilosofi?
– Jag tror på att träna hårt och göra mitt bästa, varje dag.

Har du förändrat något i ditt träningssätt inför säsongen?
– Ja. Jag tränar mer skejting och diagonal nu, inte bara stakning. Jag fokuserade nog lite för ensidigt under de två första säsongerna. Jag tror att en större variation i träningen har gett bättre balans och kvalitet i träningen totalt sett.

Att lägga till lite diagonalåkning är en sak. Men varför skejting?
– Jag använder skejtingen mest som återhämtning. Det ger överkroppen lite vila.

Vilket är ditt favoritpass?
– Hårda uppförsintervaller med stakning. Då kommer jag verkligen ner i min ”smärtgrotta”. Jag gillar det.

Vilka pass gillar du minst?
– Jag är inte så glad över att gå till viktrummet. Jag är inte så förtjust i att springa heller, så löpintervaller är inte min favorit. Men båda delarna behövs.

Vilka är dina långsiktiga ambitioner?
– Jag hoppas att jag kan stå överst på prispallen i ett av de stora loppen en dag. Det är en dröm. Men jag hoppas också att de prestationer jag levererar kan inspirera fler finska åkare att satsa på långlopp. Det behöver vi.

Källa: Längd.se
Läs hela artikeln på Längd.se >

Bilden ovan: Kati Roivas med kransmasen Gustav Johnsson efter segern i Tjejvasan.

Fotnot: Två finska herrar har vunnit Vasaloppet: Pekka Kuvaja 1954 och Pauli Siitonen 1973.

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning

LÄS MER OCH ANMÄL DIG >

Hemmavasan cykel och löpning – var och när du vill

Vasaloppets vintervecka 2025 och det 101:a Vasaloppet – skidor

ANMÄLAN TILL VASALOPPETS VINTERVECKA 2025 >

Våra huvudsponsorer