Smart energi för löpare i semestertider
Sommaren är en härlig tid för löpare, men för att kunna njuta av din löpning fullt ut gäller det att fylla på med rätt bränsle. Här bjuder idrottsnutritionisten Emma Lindblom på kloka sommartips.
Res smart
Resor är ofta en del av semestern och under resdagarna kan det bli lite si och så med vad man stoppar i sig. En god idé är därför att i förväg tänka igenom dina måltider. Ta gärna med egen matsäck, då kan du själv bestämma vad och när du ska äta. Vägkrogar är ju i allmänhet inte de bästa på att erbjuda mat med bra innehåll och smak. Ett annat alternativ är att göra själva resan till en semester. Gör lite efterforskningar och stanna på mysiga kaféer och restauranger på vägen. Visst, det kanske tar lite extra tid men det blir en upplevelse i sig.
Satsa på D
Använd även sommarmånaderna till att maxa D-vitamin-nivåerna! Passa på nu när solen äntligen är tillräckligt stark för att din hud ska kunna tillverka detta viktiga vitamin från solens strålar. D-vitamin stärker bland annat ditt immunförsvar och har du brist kan det påverka din prestationsförmåga. I Sverige kan vi endast producera D-vitamin med hjälp av solens strålar under april till september.
En tumregel när det gäller att bedöma soleffekten är att titta på din skuggas längd: är den lika lång eller längre än du själv sker ingen D-vitaminsyntes. Då måste du då få i dig D-vitamin via kosten i stället. Under den svenska högsommaren, när solen står som högst på himlen, räcker det för en ljushyad person att exponera ansikte, armar och ben för solen i cirka 15 minuter för att tillverka tillräckligt med D-vitamin.
Det finns olika faktorer som påverkar D-vitaminproduktionen i solen: hur mycket kläder du bär och användning av solskyddsfaktor. Andra faktorer är graden av pigment (ju mörkare hud desto svårare att tillverka D-vitamin), övervikt och om du är över 50 år.
Använd sunt förnuft vid solexponering. Solskyddsfaktor hindrar kroppens förmåga att bilda D-vitamin, samtidigt som du löper en högre risk att utveckla hudcancer med solande utan solskydd. Så här gäller det att tänka smart. Du kanske kan vara i solen under en begränsad period utan solskyddsfaktor för att få D-vitamin – och sedan skydda huden mot strålningen.
Fyll på i värmen!
Vad du bör tänka på i värme är att både äta och dricka tillräckligt. Aptiten sänks ofta när det är varmt och många hamnar i ofrivillig energibrist. Ibland måste du äta trots att du inte är hungrig!
Träningskapaciteten minskas även i värme, en anledning är förhöjd kroppstemperatur. Många idrottare upplever även träningen som jobbigare och sänker farten. Samtidigt upplever de samma trötthet som vid en högre fart i kallare klimat. Efter ungefär 2–3 veckors träning i värme blir kroppen effektivare på att hantera värme och man klarar träning och reglerar temperaturen bättre. Men det är väldigt individuellt hur du klarar av att hantera värme, så ge dig själv lite tid att vänja dig.
Vätskebrist är en av de största anledningarna till underprestation hos uthållighetsidrottare. Var uppmärksam och kontrollera att ditt kiss är lätt ljusgult och inte mörkgult. Vid en vätskeförlust på över 2 procent av kroppsvikten finns det risk för försämrad prestation och välmående. Om du dricker något med salt, till exempel sportdryck, hjälper det till att återställa salterna som du förlorar när du svettas.
Men hur mycket vätska du bör dricka är väldigt individuellt och beror på hur mycket du förlorar. Ett sätt att testa hur mycket du bör dricka under och efter en löptur är att väga dig före och efter. Notera även hur mycket du dricker under passet. Ersätt den förlorade vätskan med 125–150 procent. Har du förlorat 2 kilo under passet bör du alltså dricka cirka 3 liter för att återställa vätskebalansen. Du bör även tänka till och dricka mer under själva passet om du förlorat mer än 2 procent av din kroppsvikt.
Kall dryck (behöver inte vara iskall) gör att det smakar bättre och att du samtidigt dricker mer, detsamma gäller om drycken är smaksatt. Detta leder till minskad risk för vätskebrist. Att kyla ned munnen har för övrigt påvisat ökad prestation, detta kan även fungera med kylande mintsmak.
Av Emma Lindblom
Vi tackar vår mediapartner Runner’s World och Springtime för artikellånet. Vill du prenumerera på Sveriges största löpartidning, gå till runnersworld.se.
Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan
Vasaloppets sommarvecka 2024 – cykel och löpning
- Fredag 9 augusti, Ungdomscykelvasan, start Oxberg, 32 km
- Fredag 9 augusti, Cykelvasan Öppet Spår, start Sälen, 96 km
- Fredag 9 augusti, Cykelvasan 30, start Oxberg, 32 km
- Fredag 9 augusti, Cykelvasan 45, start Oxberg, 45 km
- Lördag 10 augusti, Cykelvasan 90, start Sälen, 96 km
- Fredag 16 augusti, Funkisvasan, start Mora, 4 km
- Fredag 16 augusti, Trailvasan 10, start Mora, 10 km
- Lördag 17 augusti, Ultravasan 90, start Sälen, 92 km
- Lördag 17 augusti, Vasastafetten, löparstafett, tio sträckor, start Sälen, 92 km
- Lördag 17 augusti, Ultravasan 45, start Oxberg, 45 km
- Lördag 17 augusti, Trailvasan 30, start Oxberg, 30 km
Hemmavasan cykel och löpning – var och när du vill
- 9–17 augusti 2024 – Hemmavasan cykel
- 9–17 augusti 2024 – Hemmavasan löpning
Vasaloppets vintervecka 2025 och det 101:a Vasaloppet – skidor
- Fredag 21 februari, Vasaloppet 30, start Oxberg, 30 km
- Lördag 22 februari, Tjejvasan, start Oxberg, 30 km
- Söndag 23 februari, Öppet Spår söndag, start Sälen, 90 km
- Söndag 23 februari, Ungdomsvasan, start Eldris, 9 km, start Hökberg, 19 km
- Måndag 24 februari, Öppet Spår måndag 90, fri stil, start Sälen, 90 km
- Måndag 24 februari, Öppet Spår måndag 45, fri stil, start Oxberg, 45 km
- Måndag 24 februari, Öppet Spår måndag 30, fri stil, start Oxberg, 30 km
- Tisdag 25 februari, Vasaloppet 45, start Oxberg, 45 km
- Fredag 28 februari, Stafettvasan, skidstafett, fem sträckor, start Sälen, 90 km
- Fredag 28 februari, Nattvasan 30, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 30 km
- Fredag 28 februari, Nattvasan 45, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 45 km
- Fredag 28 februari, Nattvasan 90, individuellt eller i par, fri stil, start Sälen, 90 km
- Lördag 1 mars, Vasaloppet 10, fri stil, start Eldris, 9 km
- Söndag 2 mars, 101:a Vasaloppet, start Sälen, 90 km